2008-08-17

Mandarin & Kina-kunskap är framtiden

Har du sett att jag har två tid-visare i högra kolumnen? Då ser du att den ena visar tiden i Kina, man får förmoda i huvudstaden då landet är mycket stort. Detta inte enbart för att Olympiska Spelen pågår där just nu.

Det kan vara bra för oss i västvärlden att tänka på jättelandet Kina med 1300 miljoner invånare i vardagen, kultur, målsättningar, landets expressartade grundutveckling som påverkar oerhört många människor, inte bara i Kina. Du och jag, företagen, universitets- och forskningsväsendet, Sverige och Europa påverkas enormt av Kinas utveckling sedan några år. Jobb, nyfikenhet, grundforskningsinsatser och produkter av bättre kvalitet är Kina idag.

Många Nobelpris som under många år hamnat i USA kommer istället att hamna i Kina, om några när Kinas satsningar burit frukt och när prisjuryn förstått och kollat vad som händer i Kina år.

300 miljoner människor, lika många som Europas befolkning, anses idag tillhöra den s.k. medelklassen. Den medelklassen har råd att skaffa samma bekvämligheter och tekniska hjälpmedel som en medelsvensson här - och att resa och se! En del hittar ända bort till Sverige! Tänk när resterande 1000 miljoner får liknande möjligheter...

Genom att ganska vanliga medelklasskineser, inte enbart politbyråfolk, ser andra länders kultur, möter andra kulturers människor på deras planhalva finns en bättre möjlighet för individen - från både västvärlden och Kina - att spegla sin egen vardag, sin regering, sin trafik, sin miljö och allt möjligt av livets detaljer, jämföra, värdera och ta med sig som idé eller varning.

Det viktigaste just nu för dom och för oss är att lära oss ett gemensamt talat språk, så att vi snabbt kan diskutera och lära av varandra. Jag tror att det leder till enpartistatens avveckling, en positiv utveckling av den globala ekonomin och demokratins fredliga utveckling.

Genom Olympiska Spelen 2008 har intresset (och möjligheten) vaknat att lära sig mycket mer om Kina i västvärlden och samtidigt har vanliga kineser börjat lära sig grundläggande engelska i närheten av OS-arenorna, samtidigt som andra folk har börjat intressera sig för att lära sig prata med kineser på mandarin. Det är visst inte så himla svårt, säger några svenska journalister som själva kan klara att göra reportage utan tolk - beundransvärt! Då handlar det inte om att tala flytande, men klara sig som turist. Dock tror jag kinesiska utbildade vet mycket mer om västvärlden än vi om dom!

Jag önskar jag kunde mycket mer om Kina och också tala mandarin imorgon dag.

Även om jag inte åker ända bort till Kinaland, skulle jag kunna samtala med kineser som besöker Sverige. Jag är oerhört nyfiken på kineser och deras tankar. Vi kan så otroligt lite om Kina och Asien, deras vardag inte deras turistvärld.Tack vare OS i Beijing har olika TV-kanaler visat mängder av reportage, bl.a. SVT, TV4 och TV8, som visat 4 entimmeslånga resereportage av komikern Paul Merton, mycket sevärda. Så min kunskapsnivå har höjts avsevärt, bara för att känna att det finns oändligt mycket mer att lära.

Så min dubbelklocka till höger finns där för att påminna dig om att Kina också har en utvecklande vardag och kommer att öka i betydelse i expressfart även för dig och mig. Oavsett politik, för nu finns det ingen återvändo för den väg som Kinas styre slagit in på. Man undrar hur Kina resonerar med Nordkorea, som är kvar i den gammelkommunistiska regimen...

Så sätt igång och lär dig mandarin, ett gemensamhetsspråk för kineserna, och studera landet ur alla aspekter. Om du tycker det är för sent för dig, peppa dom unga att göra det - för sin egen framtid och för den goda globala utvecklingens skull.

Här kommer några bra länkar för att du ska få upp aptiten och kanske lära dig mer om Kina:
BBC:s praktiska språkkurs - lyssna på uttrycken, se tecknen, lär dig skriva tecknen - inom några olika kategorier, klicka här.

Exempel:
W zh hu shu ydiar Zhnggu hu. I can speak a little Chinese.
我只會說一點兒中國話。
W xinzi zi xu Zhngwn. I am learning Chinese now.
我現在在學中文。
N de losh sh Zhnggu rn ma? Is you teacher a Chinese?
你的老師是中國人嗎﹖
(Här märker man att läraren är kines, eftersom den engelska grammatiken tokade till sig... men det lönar sig väl, eftersom lektionen också ger en kulturell spåklektion:'nl' or 'nl nl' is a polite way to respond to the compliment such as 'You speak Chinese very well.' Never respond to it saying: 'Xixie!' Chinese people are modest and humble. They will not say 'xixie' to respond to compliments. )

Fler kinesiska ord du kan lära dig när du hamnat på Kinaportalen, på http://www.kinaportalen.se/Kinesiska/Kinesiska-ord.html

Det ansedda universitetet MIT i USA har bland sina 1800 kursföreläsingar på Nätet (!) lagt ut möjligheten att lära sig kinesiska för vem som helst. Du kan höra kinesiska talas och sjungas här, där du också lär dig mer om kalligrafi etc. Klicka här för enkel kinesiska (från engelska)
Klicka på logotypen (bilden) för att få en lista på allt "Chinese" i kursväg som MIT erbjuder.

Tips: Lyssna på skarpa, lyssningsvärda Fredrik Härén, som med chockvågor av information och kunskapsfrågor lär oss en massa om en hisnande global utveckling som dom flesta svenskar inte har många hum om. Media gör inte heller mycket för att vi ska förstå. Därför är det viktigt att Internet finns och är öppet.

Rulla i högerspalten till två YouTube-filmer med Fredrik Häréns mycket uppskattade föredrag på Kunskapens Dag, som sändes i SVT24.
Jag hårddiskbandade och har lyssnat flera gånger. Har spelat upp föredraget för häpna (och tacksamma) vänner och bekanta.