2008-08-13

Dopade fuskisar och brist på tjuvstartare i OS

Avslöja fuskisarna, sno av dom alla medaljer, rekord och resultat, stäng av dom för gott och tvinga dom att be sina medtävlare, förbund, tränare och ungdomsorganisationer om ursäkt. Jag har sällan blivit så besviken som vid Seoul 1988, när den fantastiske Carl Lewis blev bestulen på sitt guld av en dunderdopad (det syntes ju!) Ben Johnson på 100 m.

Även om fuskettan lämnar tillbaka guldmedaljen och tvåan får den, så är det ju verkligen inte samma sak som att ta emot folkets jubel och hamna överst på sportsidorna som ettan gör på tävlingen. Så det är oförlåtligt och ett moraliskt lägstamärke att medvetet knycka guldet på det sättet.

Kanske måste vi skapa parallella dopingtävlingar, så att det blir rättvist – den som ”vill” förstöra sin kropp med slika gifter vet åtminstone vad som sker, till skillnad från vad många sovjetidrottare gjorde i jakten på att vara ”bäst” just för stunden. Sedan får vi se vilka slags tävlingar som sponsorerna väljer att lyfta fram… hur vill dom uppfattas?

Jämför med vad som hänt med tjuvstarterna i simning, sådana vi tvingades genomlida förr – har ni upptäckt några i Beijing-OS?? Trodde väl inte det. Jo, en lär ha förekommit – han måste ha tappat balansen mot sin vilja.

Det är nämligen direkt diskvalificerande – du får inte vara med och simma om du trillar i vattnet innan startsignalen gått! Är det så konstigt, att det skulle behöva dröja så länge, att man ska stå still och vänta tills signalen kommer? Definitivt njutbarare för oss åskådare, tidsbesparande och mer rättvist för alla tävlande.

I friidrott vågar dom ännu inte ha den regeln tydligen. Viss förbättring har skett i och med att hela startfältet, i framför allt sprint är det viktigt, blir varnat och att nästa tjuvstartare diskvalificeras direkt utan pardon. När vågar friidrotten ta steget fullt ut?

Kolla in sajten ”Vaccinera - klubben mot doping”, där dopingmotståndare slagit sig ihop om att öka kunskaperna kring doping med superidrottaren Carro Klüft i spetsen.