2008-08-14

FRA-lagen tvingar fram nytt valsystem?

Alliansens debacle med FRA-lagens hantering i Riksdagen väcker givetvis tanken på ett annat valsystem Det är en mycket underlig demokrati med representativt parlament, när INGEN (ok, 1 av 349) representerar oss många som INTE ville ha den lagtexten om total signalspaning.

Partihöjdarna bestämde vad som gällde och sedan gick det ut order till alla partister som skulle trycka på voteringsknapparna att trycka parti-(topps-)rätt. (Samvete, vadå? Hemmaväljarna, vadå?) Hade partierna då lyssnat med sina partiorganisationer, medlemmarna, väljarna? Uppenbarligen inte!

Partierna, inte ens personkryssade namn, får ju väljarnas röster genom att valsedeln läggs i valkuverten vart fjärde år. Personkryssen är bara en markering, ett budskap från väljarna vilka dom har mer förtroende för inom det parti dom väljer. Då bör partiet ge personkryssade extra ansvar, men självklart är det ju inte. Den som fått många personkryss bör fundera över vad det är som orsakat dessa och leva efter det i sin politiska gärning.

Partitoppens mest inflytelserika i olika frågor, tycker när det passar att dom valda eller väljarna inte ska lägga sig i en sådan här viktig fråga, en fråga som inte dök upp inför valet och som vi ska förväntas ha förtroende för partirepresentanterna att avgöra. Partitoppen är inte direktvald, utan tillsatt av partiorganisationen med olika valprocedurer.

Visst, så ska det gå till i vårt valsystem i dom allra flesta frågor. Politikerna har ju både skyldighet och möjlighet att vara pålästa, kunniga och omdömesgilla. Men här saknade partitopparna magkänsla, lyssnade inte ens på den interna kritiken, som måste ha framförts i fp, c och även förmodligen i m. (Hur kd funkar internt vete sjutton.)

För detta med massavlyssning genom komplett signalspaning på all typ av information som går över våra gränser, utan att brottsmisstanke föreligger, är ju faktiskt grundlagsvidrigt! I det här landet har vi bestämt att man är oskyldig tills motsatsen bevisats.

Där fanns ju uppenbarligen många negativa och tveksamma väljarrepresentanter i Riksdagen, men dom VÅGADE inte representera sina väljare i första hand, utan partitopparna tvingade dessa att rösta emot sitt samvete.

Detta är MYCKET, MYCKET bekymmersamt! Jag oroar mig för demokratins utveckling när till och med Sverige kan behandla en sådan här fråga på detta sätt.