2008-10-09

Jag föredrar en lugn, långsiktig regering framför en nervös, slösaktig

Varför försöker media utmåla Volvos jättevarsel som Sveriges undergång? Visst drabbas en hel bransch med många människor anställda, men branschen har "tillåtits" (se tidigare blogginlägg) lunka på i gamla fotspår i och med att man byggt på gammal, dyr teknik, som efterfrågas allt mindre av konsumenterna i världen. Volvos utvecklingsavdelning är misskött sedan många år!

Släng inte in skattepengar i Volvo - dvs ägaren amerikanska Ford! Utveckla människorna som jobbat där istället, sänk företagskostnader och inkomstskatter och se till att använda dom 450 miljonerna till fordonsforskning på ett konstruktivt sätt, pengar som regeringen avsatt i budgeten (det kommer kanske mer).

Industrin i Sverige MÅSTE ställas om till mer anpassad konsumentmarknad. Varven och teko-industrin gick i graven när den globala ekonomin höll på att utvecklas på 1970-talet, men socialdemokraterna (och deras skuggregering LO) trodde att pengar var lösningen på problemet.

Branscher avlöser varandra beroende på efterfrågan. Då kan ju inte Sverige leva kvar i det gamla. Vi har för övrigt inte kvar några gaslyktor på Stockholms gator, men jag tror nog att gaslyktständarna och deras barn fick andra jobb...

Den här gången har regeringen, en borgerlig alliansregering, faktiskt SPARAT pengar för sämre tider. Nu är det sämre tider. Då har AMS, som ska ta hand om drabbade individer, fått loss sina 1.500 miljoner kronor, som budgeterats. Då skriker Mona Sahlin och givetvis facket att MER pengar ska in. Men pengarna har ju inte börjat användas! Typiskt sossarna! Men den nya, coola AMS-chefen visar ett nyttigt "jävlar-anamma" och klagar inte. Men så är hon inte tillsatt av sossar heller.

K-G Bergström, Lotta Gröning och Niklas Ekdal utmärkta journalister från olika delar av media - alla tre har min respekt som kunniga och med "egna" åsikter - satt i SVT1-soffan torsdag morgon 8 oktober och gladde mig väldigt med sin klarsyn och vägran att hålla med programledaren om det som Mona Sahlin sagt. Dom var också kritiska mot Volvo och kritiska till att några vill utmåla detta som otroligt svart och undergångslikt.

IF Metall - den stora fackföreningen för industriarbetare - har fortfarande enorm makt över socialdemokraterna och därför får Volvo mycket mer uppmärksamhet när man lägger stora varsel. Men var är socialdemokraterna när det handlar om dom stora varsel som Ericsson lagt sedan fem år, även det en gammal, fin industri, men inom modern kommunikationsteknologi? Det är genomskinligt enögt, Mona Sahlin! Du oroar människor med din svartsyn och ditt pengaslöseri (om du fått bestämma).